Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun bölgesinde 7 adet omur vardır. Bu omurlar arasında normal şartlar altında tıp dilinde servikal lordoz denilen “C” harfine benzeyen açılaşmanın “I” harfi şeklinde eğriliğini kaybetmesiyle oluşan duruşsal bir problemdir. Boyun düzleşmesi bölgedeki yapıların yüklenme mekanizmasını bozabileceğinden fıtık ve eklem dejenerasyonu gibi başka kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına zemin oluşturabilir. Genellikle 20 dereceden az kaviteye boyun düzleşmesi tanısı konulmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın belirtisi baş-boyun ağrısıdır. Ancak sıklıkla omuz ve sırt bölgesindeki ağrılarda şikayet oluşturmaktadır. Boyun düzleşmesi fıtık yada eklem dejenerasyonuna yol açtığı durumlarda sinir sisteminde tehdit oluşturduğu durumda ise kol ve ellerde uyuşma, karıncalanma ve kas güçsüzlüğüne sebep olabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nedenleri Nelerdir?

Boyun düzleşmesinin en yaygın nedenlerinden birisi fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Hareketsiz bir yaşam dokuların dolaşımını etkileyeceği için vücut daha az enerji harcamak için doğal duruşunu değiştirebilmektedir. Bunun yanı sıra;

  • Masa başı çalışmak
  • Uzun süre telefon ve bilgisayar kullanımı
  • Duruş bozuklukları
  • Zorlayıcı fiziksel aktiviteler
  • Disk ve eklem gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları
  • Laminektomi
  • Travma gibi sebepler boyun düzleşmesine neden olabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Düzelir mi?

Tedavideki ilk amaç eğer ağrı şikayeti varsa kaviteyi düzeltmektense bu şikayeti ortadan kaldırmaktır. Daha sonraki süreçte ise duruş bozukluğunun şiddetine göre seçilen fizik tedavi yöntemleri ve kişiye özel hazırlanmış egzersizler ile birlikte uzun dönemde düzleşme açısı azalabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Teşhis Edilir?

İlk adım fizik muayenedir. Daha sonra röntgen, manyetik rezonans ve bilisayarlı tomografi yöntemleri ile tanı konulabilir. Kesin bir açı sınırı olmamakla beraber genellikle 20 dereceden az boyun kavitesine boyun düzleşmesi tanısı konulmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilmektedir?

Öncelikle doğru bir anamnez çok önemlidir. Şikayetleri oluşturan parametreler iyi belirlenmelidir. Çeşitli fizik tedavi yöntemleri uygulansada en etkili yöntemler manuel terapi, kayroprakti ve kişiye özel egzersiz uygulamalarıdır.

Boyun Düzleşmesinde Manuel Terapi ve Kayroprakti Uygulamaları Ne İşe Yarar?

Doğru bilinenin aksine her boyun düzleşmesi ağrıya yol açmamaktadır. Boyun ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran kişi boyun düzleşmesi tanısı almış olabilir. Ancak insan biyo-psiko-sosyal bir varlık olduğu için ağrının sebebini tek olguya bağlamak doğru bir yol haritası olmamaktadır. Bu noktada doğru bir anamnez ve değerlendirme ilk aşamada çok önemlidir. Eğer boyun düzleşmesinin dokuların yüklenme kapasitesini etkilediği tespit edilirse eklem limitasyonlarını açmak için kayroprakti; dokuların hareketliliğini ve dolaşımını arttırmak için ise manuel terapi yöntemleri tercih edilmelidir. Seans içerisinde edinilmiş kazanımları kişiye özel hazırlanmış egzersiz programı ile birlikte korumak son derece önemlidir.

Eğer sizde boyun düzleşmesi tanısı aldıysanız uzman fizyoterapist kadrosuyla hizmet veren PİAFORM Fizyoterapi Merkezimize başvurabilirsiniz…

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir