Diz yük aktarımı göz önüne alındığında, ayak bileğinden sonra en fazla yük binen eklem olarak karşımıza çıkmaktadır. Her basamak çıktığımızda veya adım attığımızda kütlemizin tamamını dizimize aktarırız ve o yalnızca bu yükü kaldırmakta kalmaz aynı zamanda bu kütleyi stabil bir şekilde tutup ortaya kusursuz hareket çıkartmaya çalışır. Sadece bu fonksiyonları yerine getirmek için bile sayısız kas, eklem, ligaman görev yapar. Diz eklemi de vücuttaki en büyük kas kütlelerini etrafında barındırır. Bu sayısız kas , kemik , bağ , tendon , kıkırdak dokulardan yalnızca birinde olan herhangi bir problem de karşımıza diz ağrısı olarak çıkar. Dolayısıyla diz ağrısının sayısız sebebi vardır ve her sebepte uygulanan tedavi modaliteleri birbirinden oldukça farklıdır.

Diz Ağrılarının Sebepleri Nedir?

Birçok farklı sebepten ortaya çıkmış olabilir. Ağrının lokalize olduğu yer, ağrının tipi , şiddeti gibi sorular bize diz ağrısı sebebiyle ilgili bilgi verir ve tanı koymamızı kolaylaştırır. Dinlenme sırasında dizde sızlama, merdiven inip çıkarken batma tarzında ağrı, oturup kalkarken dizde takılma hissi , diz çevresinde şişlik , diz kapağının hemen altında hissedilen ağrı vs gibi durumların hepsinin sebebi birbirinden farklıdır.

Şimdi birkaç diz ağrısı hastalıklarına ve sebeplerine beraber bakalım.

  • Menisküs Yırtıkları: Menisküs dizde şok absorbsiyonunu sağlayan yapıdır ve genelde travmatik öykü sonucu yaralanması gerçekleşir. Grade1-2 yırtıklar genellikle ameliyat edilmez ve konservatif tedavilerle ağrılı durum ortadan kaldırılmaya çalışılır. Fizyoterapi etkin tedavi metotlarından biridir
  • Ön Çaprap Bağ Yırtıkları: Sporcu yaralanması olarak bilinse de herhangi sedanter bir bireyde de gerçekleşebilir. Her yırtık ameliyatlık değildir. Yırtılma sonrası ağrılı durumun ortadan kaldırılması ve fonksiyonelliğin tekrar kazanılması için fizyoterapi zorunluluktur.
  • Osteoartrit (Kireçlenme): Genellikle ileri yaşta ortaya çıkar. Diz eklemindeki kıkırdak dokuların dejenerasyonuna dayanır. Dizde takılma hissi , merdiven inip çıkamama , ayakta dururken çekilen diz ağrısı sebebidir. İleri evresinde diz protez ameliyatı uygulanır. Ameliyatı geciktirmek için fizyoterapi uygulamaları kullanılabilir. Ameliyat sonrası da tekrar kas dokusunun kazanılması için fizyoterapi uygulanmalıdır.
  • Tendinit: Sayısız kas dokusunun bağlandığı bir eklem olan diz ekleminde ; herhangi bir kas dokusunun bağlantı yerinde gerçekleşebilecek bir yırtılma veya enflamatuar durum da diz ağrısına sebep olabilir. Semptomların ortadan kaldırılması ve tekrar normal hayata dönüş için fizyoterapi uygulamaları kullanılmaktadır.

Diz Ağrısında Fizyoterapi Nasıl Yapılır?

Daha önce de belirttiğimiz gibi diz ağrısının sayısız sebebi ve bu sayısız sebebin birbirinden tamamen farklı tedavi modaliteleri vardır. Özellikle cerrahiye gitmiş bir diz , protokoller takip edilerek hafta hafta tedavi programı değiştirilerek takip edilmelidir.

  • Soğuk uygulama
  • Elektroterapi
  • Eklem hareket açıklığı egzersizleri
  • Kuvvetlendirme egzersizleri
  • Plyometrik egzersizler
  • Denge propriosepsiyon egzersizleri
  • Mobilizasyon teknikleri
  • Bantlama ve bandajlama gibi birçok tekniği içeren kompleks bir tedavi sürecine ihtiyaç vardır. Ve her tekniğin her tedaviye iyi gelmeyeceği bilinmelidir.

Bazı hastalıklarda kuvvetlendirme egzersizleri müthiş önemli olurken , bazı hastalıkların erken dönemlerinde kuvvetlendirme egzersizleri yapmak, hastanın semptomlarını arttırabilir ve hastaya zarar verebilir.

Doğru rehabilitasyon programı ve tedavi için fizyoterapistine danış!!

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir