WCPT’ye (World Confederation for Physical Therapy) göre fizyoterapi; kişilerin hayatta olduğu süre boyunca, hareket kabiliyetlerini korumak, geliştirmek ve yenilemekten sorumlu sağlık bilim dalı anlamına gelmektedir. İçinde birçok farklı tedavi modalitesini barındıran bu bilim dalı; ağrı, hareket, ameliyat öncesi ve sonrası, ortopedi, nöroloji, sporcu, geriatri vs. gibi sayısız alanda aktif olarak kullanılmaktadır.

Fizyoterapi Kimler Tarafından Uygulanır?

Fizyoterapi; yalnızca Fizyoterapistler tarafından uygulanabilir. Fizyoterapist unvanı; üniversitelerin 4 yıllık Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Fakültesinden mezun olarak kazanılan bir akademik unvandır. Alınan alelade kurslar ve birkaç haftalık eğitimler fizyoterapi uygulamalarını yapma konusunda yetkinlik kazandırmamaktadır.

Fizyoterapistler fakültede aldıkları mesleki eğitim dışında; uzun süreli kurs ve seminer programlarına katılarak spesifik alanlarda uzmanlaşırlar. Kayroprakti, Manuel Terapi, Lenfödem, Skolyoz, Pilates vs. gibi alanlar fakülte sonrası alınan eğitimler sonrası kazanılan unvanlardır ve bu tür uygulamalar yalnızca eğitimini alan kişiler tarafından uygulanmalıdır. Benzer tedaviler uygulatırken siz de uygulama yapan kişiden bu eğitimleri alıp almadığını sorgulayın ve eğitimsiz kişiler tarafından yapılan uygulamaların kalıcı sakatlıklara sebep olabileceğini unutmayın.

Fizyoterapi Ne İşe Yarar Ne Tür Durumlarda Uygulanır?

Bu çok geniş kapsamlı bir konu olmakla beraber; fizyoterapi hareketin ve insanın olduğu her alanda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yalnızca hasta olan kişilerde değil; sağlıklı olan kişilerde de yaşam standartını yükseltmek veya ilerde oluşabilecek komplikasyonları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Uygulama yapılan alanları birkaç maddeyle sınıflandıracak olursak;

  • Ortopedik sorunlarda, ameliyat gerektirmeyen durumlarda (grade 1 yırtıklar veya basit yumuşak doku problemleri…) veya ameliyat gerektiren durumlarda ameliyat dönemine hazırlık, ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gelişmeden günlük hayata olabilecek en hızlı ve sağlıklı dönüş için.
  • Nöroşirurji alanında, bel, boyun fıtıklarından kaynaklı ağrılarda, inme veya felç gibi durumlarda tekrar günlük hayata dönüş sırasında
  • Sinir sistemi kaynaklı problemlerde; karpal tünel sendromu, siyatik ağrıları ve diğer sinir sıkışma sendromlarında
  • Sporcu rehabilitasyonunda; yaralanma sonrası sahaya dönüşü hızlandırmak veya yaralanmayı önleyici koruyucu olarak uygulanabilir. Sık görülen spor yaralanmaları; ön çapraz bağ, menisküs yırtığı, tenisçi dirseği, rotator cuff sendromu, impingement sendromu gibi sayısız yaralanmada
  • Postüral bozukluklar olan; skolyoz, kifoz, lordoz, deve hörgücü, yuvarlak omuz gibi omurga problemlerinde koruyucu ve düzeltici olarak
  • Kadınlarda daha çok ortaya çıkan; myofasial ağrı sendromu, fibromyalji gibi romatolojik rahatsızlıklarda semptomların azaltılması ve giderilmesinde aktif olarak kullanılır.

Yazdığımız kısımlar fizyoterapi ve fizyoterapist uygulama alanlarının yalnızca küçük bir kısmını kapsamaktadır. Herhangi bir kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarınızda cerrahi veya herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan tedavilerden önce fizyoterapistinize danışın!

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir