Vücudumuz sadece kas , kemik ve iskeletten oluşmaz. İstemli hareketi ortaya çıkartırken bilgiyi taşıyan ve taşıdığı yerleri hissetmemizi sağlayan sinir yapılardan da oluşur. Sinirler vücudu anlamlı kılan en önemli mekanizmalardan biridir. Hareket etmek istediğimizde beynimizden çıkan impulsu kasa taşıyan , veya bir şeye dokunduğumuzda onun sertliğini , ısısını , dokusunu hissetmemizi sağlayan dokulardan aldığı bilgiyi beyine ileten sistem yine sinir sistemidir. Vücudu bir binaya benzetirsek ; sinir sistemi olmayan bir vücut , kaba inşaat şeklinde bırakılmış bir binadan farklı olmayacaktır. Peki sinirler nasıl sıkışır ? Sıkıştığında ne gibi semptomlar ortaya çıkar ? Tedavileri nelerdir ? şimdi hep birlikte bunlara bakalım.

Sinir Sıkışması Nedir?

Basit olarak tanımlayacak olursak bir sinir dalının veya demetinin herhangi bir prime veya sekonder sebebe bağlı olarak baskı altında kalarak işlevini yerine getirememesi durumudur. Sinir sıkışması durumunda ; uyuşukluk , karıncalanma , yanma şeklinde ağrı , kas güçsüzlüğü , karıcalanma vs gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Birçok tipi ve semptomu olmakla beraber en sık görülen şekli karpal tünel sendromu olarak adlandırılan el bileğinden geçen median sinir sıkışmasıdır. Bunun yanında ; servikal radikülopati , tarsal tünel sendromu vs gibi bir çok farklı bölgede farklı sinir dalını etkileyen şekli de vardır.

Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Birçok nedene bağlı olabilir. Tekrarlayan travmalar en belirgin ve yaygın nedenidir. Sürekli elini kullanan kuaförler veya sürekli dikiş yapan elini aktif kullanan bireylerde el bileği sinir tuzaklanması olan karpal tünel sendromu sık görülür. Uzun süre sabit ve aynı pozisyonda masabaşı çalışan insanlarda gelişen spazma bağlı olarak servikal radikülopati gelişebilir.

Sık kullanım sorunları dışında ;

  • Şeker hastalığı
  • Obezite
  • Gebelik
  • Menapoz
  • Tümöral durumlarda da sinir sıkışması görülebilir.

Sinirin sıkışma sebebi ve yeri farklı semptomlar göstermesine sebep olur. Sinir sistemini uzun bir hortum olarak düşünürsek ; sıkıştığı yerden itibaren fonksiyon kaybı ve semptom oluşmasını bekleriz. Örneğin servikal radikülopati yani boyun bölgesinde sinir sıkışması olan bir bireyde sinirin sıkıştığı yere ve segmente bağlı olarak ;

  • Boyun , omuz ve kollarda yanma şeklinde ağrı
  • El bileği ve parmaklarda karıncalanma
  • Tüm kol boyu etkilenebilen kas güçsüzlüğü
  • Tüm kol boyu etkilenebilen uyuşma ve his kaybı gibi semptomlar görülebilir.

Yanma, uyuşukluk, bölgesel gelişen güçsüzlük bize sinir sistemini işaret eder ve sinir sistemi tedaviye dahil edilmediği müddetçe sağlıklı bir tedavi gerçekleşmez. Sinir sıkışmasına bağlı olarak güçsüzlük yaşanan ekstremiteyi ne kadar kuvvetlendirseniz de sağlıklı bir inervasyon sağlanmadığı için güçsüzlük şikayeti devam edecektir.

Tedavisi Nedir?

Cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler olarak 2’ye ayırabiliriz. Fizik tedavi modaliteleri ile sinirin sıkıştığı yere ve gösterdiği semptoma göre tedavi uygulanabilir. Sinirler kontraktil olmayan yapılardır ve sinir dokusunun hareketlendirilmesi için nöromobilizasyon yöntemleri kullanılır. Bu her sinir dokusu için farklı şekilde olur. Bunun dışında his kaybı için taktil uyaranlar , kısalan doku için esneme egzersizleri, günlük hayatın düzenlenmesi , sıcak soğuk uygulamalar, atel gibi yardımcı cihaz kullanımı, yumuşak doku masajı gibi bir çok yöntem tedavide etkin olarak kullanılır. Tedavi kişiye ve semptoma özgü olmalıdır. Dirsek bölgesinde tuzaklanan bir sinir ile el bileği bölgesinde tuzaklanan sinir birbirinden tamamen farklı semptom verebilir ve tedavi süreci de birbirinden tamamen farklı olabilir.

Doğru ve etkin bir tedavi süreci için fizyoterapistine danış !!

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir